Sök:

Sökresultat:

650 Uppsatser om Tid av glädje tid av sorg - Sida 1 av 44

NÀrstÄende och sjuka personers erfarenheter av att leva med kronisk sorg: en systematisk litteraturöversikt

Syftet med denna systematiska litteraturöversikt var att beskriva nÀrstÄende och sjuka personers erfarenheter av att leva med kronisk sorg. Fyra frÄgestÀllningar formulerades utifrÄn syftet: Hur beskrivs kronisk sorg? Vilka tÀnkbara faktorer kan utlösa kronisk sorg hos mÀnniskor? Hur hanterar mÀnniskor kronisk sorg? Hur beskrivs behovet av stöd till mÀnniskor med kronisk sorg? Studiens resultat baserades pÄ 25 vetenskapliga artiklar och analysen resulterade i huvudfynden, att kronisk sorg Àr en naturlig reaktion pÄ en förlust med klar orsak, kronisk sorg och depression var relaterade till varandra, det fanns genusskillnader i kronisk sorg, kÀnslor framkallade kronisk sorg, förlust och brist pÄ kontroll som utlösande faktor, att acceptera och fÄ kontroll över sin situation, socialt stöd var viktigt för hantering av kronisk sorg, empati förstÄelse och tid som betydelsefulla faktorer, samt behov av information och kunskap. Slutsatserna var att kronisk sorg Àr en smÀrtsam erfarenhet för individen och att sjuksköterskor mÄste vara medveten om att den Àr normal, för att kunna ge en god omvÄrdnad..

Pedagogers kunskap och kompetens i mötet med barn i sorg

Med denna studie vill vi fÄ pedagoger som arbetar i förskolans verksamhet att reflektera över vikten av krisplaner och deras innehÄll nÀr det gÀller att hjÀlpa barn att bearbeta sorg. Följande frÄgor ligger till grund för vÄr undersökning: Hur kan man som pedagog i förskolans verksamhet hjÀlpa och underlÀtta barnets bearbetning av sorg? Har pedagogerna pÄ förskolan tillgÄng till en krisplan om nÄgot barn skulle drabbas av sorg? Vilka erfarenheter av och tankar om arbete med barn i sorg har pedagoger inom förskolans verksamhet? VÄrt resultat visar att i den kommun dÀr vi gjorde vÄr undersökning har alla pedagogerna i förskolans verksamhet tillgÄng till en krisplan och en krislÄda, för att underlÀtta arbetet med barn i sorg. Det visade sig ocksÄ att de intervjuade pedagogerna har mÄnga olika tillvÀgagÄngssÀtt för att arbeta med och möta barn i sorg..

LÀrares förhÄllningssÀtt till yngre elevers sorg i skolan ? : intervjuer med tio lÀrare i förskoleklass till Ärskurs 3

Syftet med denna studie Àr att undersöka lÀrares förhÄllningssÀtt till elevers sorg och hur de resonerar kring mötet med elever i sorg. Genom denna studie undersöks och besvaras frÄgor om hur lÀrarna definierar fenomenet sorg - bÄde egen sorg och elevers sorg, hur de förhÄller sig till elever i sorg samt hur resonerar lÀraren om mötet med elever i sorg. För att kunna besvara dessa frÄgestÀllningar genomförs tio intervjuer med lÀrare som arbetar frÄn förskoleklass till Ärskurs 3. Dessa intervjuer har sammanstÀllts och analyserats utifrÄn tidigare forskning samt studerats ur ett fenomenologiskt perspektiv.Resultatet visar att olika sorters erfarenheter av sorg bÄde ifrÄn privatlivet, i rollen som lÀrare och frÄn deras kunskaper pÄverkar hur lÀrarna se pÄ fenomenet sorg. Men Àven hur lÀrare förhÄller sig till elevers sorg och hur de resonerar kring mötet med elever i deras sorg.

Barn i sorg : En studie om kuratorers arbete med barn och barns sorg

Syftet med studien Àr att undersöka hur kuratorer möter barn i sorg och hur kuratorer samtalar med barn i sorg. Metoden för studien har varit intervjuer, och 6 kuratorer i östra Sverige har blivit intervjuade. Studiens förhÄllningssÀtt har varit fenomenologiskt. Resultatet som kom fram var varierande beroende pÄ vilken kurator man talade med samt var denne arbetade nÄgonstans. Resultatet har analyserats med hjÀlp av Johan Cullbergs kristeori och Gurli Fyhrs sorgteori..

Död och sorg : Ett undervisningsmaterial för lÀrare och elever i Ärskurs 4-6

Syftet med det hÀr arbetet har varit att utforma ett undervisningsmaterial med berÀttelser till Ärskurs 4-6 om död och sorg. Undervisningsmaterialet riktar sig till bÄde mellanstadielÀrare och mellanstadieelever. Arbetet Àr grundat pÄ kvalitativa intervjuer, fokusgruppssamtal och marknadsanalys. UtgÄngspunkter i det hÀr arbetet har varit att man inte arbetar med död och sorg i grundskolan och att elever bör fÄ uttrycka erfarenheter och funderingar kring död och sorg. Resultatet frÄn intervjuerna har bekrÀftat att man inte arbetar med död och sorg djupgÄende i grundskolan.

Sorgebearbete i skolan -hur man som lÀrare i skolan kan bemöta barn i sorg

Det hÀr arbetet handlar om hur man kan bearbeta sorg i skolan. LitteraturgenomgÄngen ger en grund att stÄ pÄ, dÀrefter berÀttar tre lÀrare genom intervjuer om sina erfarenheter av dödsfall som berört skolan och elever pÄ ett eller annat sÀtt. Jag har i min empiriska del utfört tre kvalitativa intervjuer för att se hur tre lÀrare pÄ olika stadier har agerat i de situationer som de kommit att stÄ inför i sitt yrke. Intervjuerna har jag sammanstÀllt och tolkat till viss del genom metoderna meningskoncentrering och meningstolkning. De frÄgor som jag arbetat utifrÄn i arbetet Àr: hur skolan kan bemöta barn i sorg, hur bearbetas sorg i skolarbetet, finns tiden och kunnandet till sorgebearbetning hos skolan och lÀrarna och finns det fungerande beredskapsplaner ute i skolorna?.

Psykometrisk prövning av PG-13; ett sjÀlvskattningsinstrument för ihÄllande sorg

FrÄgan om ?normal? respektive ?patologisk? sorg har under en lÄng tid varit ett omdiskuterat Àmne inom psykologin och psykiatrin. En grupp forskare har tagit fram kriterier pÄ ett syndrom som fÄtt benÀmningen ihÄllande sorg (?prolonged grief?). Studier har visat pÄ att ihÄllande sorg Àr ett distinkt syndrom separat frÄn depression, posttraumatisk stressyndrom och generaliserat Ängestsyndrom.

Jag mÄste ocksÄ fÄ grÄta : Sjuksköterskans erfarenhet av sin egen sorg relaterat till en patients död

Alla mÀnniskor behöver sörja och sorg uppstÄr efter en betydande förlust av nÄgot eller nÄgon. Att möta döden och döende patienter Àr ofta en oundviklig verklighet för sjuksköterskor i deras profession. Syftet med litteraturstudien var att beskriva sjuksköterskans erfarenhet av sorg relaterat till en patients död. Studiens resultat utgjordes av 10 vetenskapliga artiklar. Det framkom i resultatet att sorg uppstÄr vid en patients död och framkallar mÄnga olika kÀnslor.

Barn i sorg : Hur leken kan hjÀlpa barn att bearbeta sorg

Syftet med detta arbete var att genom intervjuer med förskollÀrare och personal pÄ lekterapin undersöka hur barn sörjer samt hur förskollÀrare och personal pÄ lekterapin kan hjÀlpa barn att bearbeta sorg genom leken. Vi har Àven undersökt om det finns nÄgon handlingsplan pÄ förskolorna dÄ det gÀller arbetet med barn som Àr i sorg. Resultatet visar att barn sörjer pÄ olika sÀtt och att de sörjer i perioder. NÀr barn bearbetar sin sorg gör de det genom att till exempel leka och rita. Resultaten visar Àven att vuxna bör finnas dÀr för barnen som Àr i sorg.

Barn i sorg : En narrativ studie baserad pÄ fem förskollÀrares berÀttelser om barn i sorg

Denna narrativa studie syftar till att genom förskollÀrares berÀttelser fÄ en förstÄelse för hur förskollÀrarekan bemöta barn i sorg pÄ förskolan. Vi har utgÄtt frÄn följande frÄgestÀllningar:· Vad berÀttar förskollÀrarna att det finns för olika reaktioner pÄ sorg bland barn i förskolan?· Hur berÀttar förskollÀrarna att barn kan hantera sorg i förskolan?Genom kvalitativa intervjuer med fem förskollÀrare har vi av dessa i resultatet sammanstÀllt narrativaberÀttelser. En del förskollÀrare har delat med sig av starka berÀttelser kring barn i sorg ochandra har delat med sig av sina tankar kring barn i sorg. Eftersom vi utgÄtt frÄn en narrativ teori Àralla berÀttelserna av lika vÀrde och ingen berÀttelse belyses mer Àn nÄgon annan.

Nangijala: Har sorg och död plats i en meningsfull fritid

Detta arbete handlar om hur fritidspedagoger möter barn i sorg, vilken plats samtal om döden har i fritidshemmet samt i vilka sammanhang samtal om döden uppstÄr. Vidare undersöker jag om Astrid Lindgrens Bok ?Bröderna LejonhjÀrta? kan vara anvÀndbar som redskap för att stötta barn som sörjer och i samtal med barn om döden. Genom intervju har jag undersökt tre pedagogers syn pÄ att prata med barn om döden och hur de möter barn i sorg. IntervjufrÄgorna har jag arbetat fram genom en textanalys av Bröderna LejonhjÀrta..

Sorg i förskolan : Att möta barn i sorg utifrÄn begravningsentreprenör, prÀst, förskollÀrare och anhörigas kunskaper och erfarenheter

Syftet Àr att belysa arbetet med barn i sorg inom förskolan genom att ta del av begravningsentreprenör, prÀst, förskollÀrare samt anhörigas erfarenheter och kunskaper. Metoden Àr baserad pÄ intervjuer dÀr professionella sorgearbetare, förskollÀrare och anhöriga har deltagit. Resultatet visar att enligt informanterna Àr bemötande, Àrlighet samt normalisering det viktigaste nÀr man möter barn och vuxna i sorg. Det framkommer i resultatet att enligt informanterna Àr det betydelsefullt hur man bemöter mÀnniskor i sorg, att lÄta sörjande fÄ sörja pÄ sitt sÀtt men att det Àr viktigt att barnen skall fÄ bli bemötta utifrÄn hur de Àr och inte vad de har gÄtt igenom. Att det Àr bra enligt förskollÀrarna i studien för barn att Äterkomma till förskolan efter ett dödsfall eftersom förskolan Àr deras vardag och dÀr finns en slags trygghet för barnen. .

SmÄ tÄrar Àr lika stora : Sju mödrar berÀttar hur de möter sina barns sorg

Barn fÄr idag inte alltid möjlighet att bearbeta sin sorg. I tron om att de skyddar sina barn utesluter förÀldrar barnen frÄn viktiga delar i sorgeprocessen. Hur en person upplever sorghantering i barndomen har inverkan pÄ vilka möjligheter denne fÄr till en hÀlsosam sorghantering i vuxen Älder. Syftet med studien var att undersöka hur förÀldrar kan tala med sina barn om sorg, vilken roll förÀldrar kan uppleva att de har i sina barns sorghantering samt hur förÀldrar kan uppleva att deras barndomsrelaterade erfarenheter av sorghantering har inflytande pÄ hur de talar med sina barn om sorg. Intervjuer gjordes med sju förÀldrar.

Tiden lÀker inte alla sÄr - Om förskollÀrarens roll i barns sorgearbete

BAKGRUND: En oarbetad sorg kan leda till svÄrigheter senare i livet. Enligt forskningen sörjer Àven smÄ barn. Det Àr viktigt att förskollÀrare har kunskap om hur barn reagerar i sorg och hur bemötandet bör ske dÄ barn idag vistas en stor del av sin vardag pÄ förskolan.SYFTE: Vi vill genom vÄr studie undersöka vilken beredskap ett antal förskollÀrare i för-skolan har ifall ett eller flera barn drabbas av sorg efter dödsfall och hur man menar att situa-tionen och beredskapen pÄverkar förskollÀrarnas arbetssÀtt.METOD: Vi har genomfört en kvalitativ undersökning dÀr vi har intervjuat 7 verksamma förskollÀrare. Vi har i vÄr undersökning haft hermeneutiken som ansats och som teoretisk utgÄngspunkt har vi valt Piaget och Vygotskijs teorier angÄende barns utveckling.RESULTAT: Det rÄder en viss osÀkerhet kring rutinerna nÀr det gÀller barn i sorg. För-skollÀrarna innehar en viss erfarenhet av barn i sorg och samtliga förskollÀrare har en hand-lingsplan i beredskap om en akut situation intrÀffar.

Barn i sorg - ett arbete om pedagogers kunskaper, möte och arbete med barn i sorg

Syftet jag vill uppnÄ med detta arbete Àr att sprida kunskap om barns sorg och hur denna kan yttra sig. Jag vill Àven ta reda pÄ hur en pedagog kan förbereda sig sjÀlv samt sina elever pÄ sorg, hur pedagogen bör möta och arbeta med barn i sorg samt vart pedagogen kan vÀnda sig om denne Àr i behov av extra hjÀlp. I litteraturgenomgÄngen redogör jag bland annat för barns sorgeprocess, krisens faser, sorgereaktioner samt pedagogens möte, kommunikation och arbete med barn i sorg. Jag belyser Àven kort skolans krishantering. I den empiriska delen har jag genom intervjuer undersökt sex pedagogers erfarenheter betrÀffande barn och sorg.

1 NĂ€sta sida ->